ABONE OL
ABONELiKTEN AYRIL
www.kmarsiv.com
Arşivimiz
Yazarlarımız


Sizden Yorumlar
İletişim
Reklam
Gizlilik İlkeleri
HiÇBiRYERDE - IN NOWHERE LAND

 17 Nisan 2002 - İlk Kahve Molası


Merhabalar, birkaç dakikalığına kahve yada çay molası vermeye ne dersiniz? Kahvenizi yudumlarken gelin şu kurucu abone adayı olduğunuz sanal gazeteyi de okuyun lütfen.

Herşeyden önce söylemek istediğim birşey var. Bu mail kesinlikle "SPAM" (Sıkça Postalanan Aldatıcı Mail) değil. Tarafımdan kurulan veya yönetilen birkaç siteden birine üye olduğunuzdan ve/veya benim arkadaşım yada arkadaşımın arkadaşı olduğunuzdan abone olarak seçildiniz ve bu maili alma şansına(?!.) eriştiniz. Günde yüzlerce mail alan birisi olarak, sizlerden bana bir süre tahammül etmenizi rica ediyorum. Sıkıldığınız anda bilgisayarınızın "Delete" (Lütfen cikletle karıştırılmasın) tuşunu kullanarak beni hemen yokedersiniz. Genede 3-5 sayıyı okumanızı öneririm. Kimbilir belki de kahvenize şeker olabilirim :-))

"KAHVE MOLASI" nı bilgisayarınızın başında kahvenizi yada çayınızı yudumlarken birkaç dakikanızı ayıracağınız, belki sizin için gereksiz gibi görünen değişik konularda ufak tefek yazılar ile bezenmiş, belki de gerçekten merak ettiğiniz ama mutlaka bilmeniz gerekiyormuş gibi sormaktan çekindiğiniz sorulara yanıt bulabileceğiniz, ne çok ciddi, ne de bütünü ile geyik, bir sanal gazete olarak hazırlıyorum. Hazırlıyorum diyorum, çünkü tek başıma başladım, ama arzum siz dostlarımın katılımı ile, bir kaç sayı sonra hazırlıyoruz demek. Her sayıda bir konuk kahvecimiz (yazarımız) olacak. Kahvecimiz bazen hepimizin tanıdığı biri, bazende adını ilk defa duyduğunuz ama konusunda uzman kişilerden oluşacak. Ama, bu ufak sanal gazetenin kurucu üyeleri olarak sizlerin söz hakkı her daim baki kalacak. Neyse sanırım bu tanıtım faslını şimdilik burda kesmem gerekiyor. Şimdi lütfen yavaş yavaş aşağıya doğru inerek başlıklara şöyle bir göz atın, umarım ilginizi çekecek birşeyler bulursunuz. Bir sonraki sayıda buluşuncaya kadar bulunduğunuz yerden bir adım öne çıkın. Sevgiyle...

Cem Özbatur, Editör

 Kahvecinin Günlüğü


  • Pazartesi gecesi 6. Afife Jale Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu. Devlet Tiyatroları yapımı "Benerci kendini neiçin öldürdü?" yılın en başarılı prodüksiyonu, Uğur Polat ve Işıl Yücesoy da en başarılı oyuncuları oldular. Krizden direkt olarak etkilenen tiyatromuza moral aşılayan ödüllerin tam listesini aşağıdaki adreste bulabilirsiniz.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/147024.asp

    Hatırlatmakta yarar var, sezon yakında sona erecek, bu arada birkaç tane oyun görmekte yarar var.


  • 21.Uluslararası İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma bölümünde yarışacak 3 filme birden sansür uygulanması, festivalin üzerinde kara bulutlar dolaşmasına neden oldu. Perşembe günü toplanacak "Denetleme Kurulu" alt kurulun kararını onaylarsa, Kültür Bakalnlığının başı çok ağrıyacağa benzer. Karar onaylama olarak çıkarsa yarışmanın iptali bile söz konusu. Avrupa Topluluğuna girmek için takla attığımız bir dönemde abuk nedenlerle, onca emekle ortaya çıkarılmış filmlere gösterim izni vermemek, bizi sadece rezil eder. Umarım Bakanlığımız bu kararı kabullenmez de bizde bu emek yoğun filmleri izlemek olanağını buluruz. Herşeye rağmen, kaçırılmaması gereken filmler var. Gelin şu programı bir inceleyin, belki zamanınızı ayırıp gidecek bir yol bulursunuz. Bilet fiyatları 12 ile 5 milyon arasında değişiyor.

    http://www.istfest.org/film/tur/timetable_2002.htm


  •  Komik Kahveci : Suat Sungur


    Sevgili dostum Suat fırsat buldukça bana birkaç satır karalamaya, tiyatro anılarını yollamaya söz verdi. İlk anısı biraz eskilerden:

    O NE KARIŞIYOR..
    Mustafa Uzunyılmaz hem okul arkadaşımdır,hemde okul zamanı yurt arkadaşımdır.İçi dışı tertemiz tiyatro sevgisiyle varolmaya çalışmaktadır. Kendisi sanki karadeniz fıkralarından fırlamış bazı öykülerin kahramanı olmuştur.Onlardan bir tanesini nakletmeye çalışayım.

    Devekuşu kabare'de oynuyoruz.Dört tane konservatuarlıyız. Suat Sungur,Özdemir Çiftçioğlu,Tunç Özdil ve Mustafa Uzunyılmaz. Sanırım "Yasaklar"ı oynuyoruz.Oyunun sonunda soyunma odasındayız,oyunun içinde Mustafa'nın yaptığı birşeyden dolayı,Metin Akpınar biraz söylenmiş..Biz bunu duyunca dururmuyuz hemen yüklendik Mustafa'ya.....

    Suat.....:Yahu ne yaptın Mustafa, Metin ağabey çok kızdı..
    Mustafa...: Aman ne yaptık be, o da hemen kızıyor..
    Özdemir..: Zeki ağabeyde kızdı...
    Mustafa...: Aman beee...
    Tunç.........Muhsin ağabeyde kızdı ama...
    Mustafa...: O da kim oluyor??
    Tunç........: Muhsin Ertuğrul
    Mustafa.....: O ne karışıyor yahuu...

     Günün Kahvecisi : Cem Özbatur, İstanbul


    "SPAM" nedir?

    Hepimiz posta kutumuza bilgimiz dışında (yani özel olarak bilgi istemediğimiz bir konuda, tanımadığımız bir kaynaktan gelen) pekçok mail alıyoruz. Kimisi gerçekten ilgimizi çekiyor, okuyoruz. Kimisine de epeyce kızıyor ve bir daha gelmemesini istiyoruz, ve hemen mailin altındaki "REMOVE" "UNSUBSCRIBE" linklerine tıklayıp "REPLY" ediyoruz. Veee yollayanların ekmeklerine yağı da sürmüş oluyoruz. Siz siz olun bu tür maillere SAKIN OLA yanıt vermeyin. Çünkü verdiğiniz her yanıt, adresin arkasında gerçek bir insanın olduğunu kanıtlıyor ve adresinizin değerini bir kat daha artırıyor. Böylece adresiniz birçok kaynağa daha iletiliyor ve siz daha çok mail almaya başlıyorsunuz. Tabiki bu söylediklerimden, bazı grup postalarını ayrı tutuyorum. Zaten o maillerin nereden geldikleri belli, yani korkmaya gerek yok.

    "Ben hiçbiryere adresimi vermedim ki" dediğinizi duyar gibiyim. Emin olun buna hiç gerek yok. Bugün adres çöpçülerinin elinde öyle olanaklar varki, korunma zaafına düşmüş her sunucuya bağlanıp, adresleri çiçek toplar gibi toplamaları olası. Korunma yolları tabi ki var. Öncelikle kullandığınız mail programının Araçlar/kurallar sekmesinden bir kural oluşturup gelen mailin konu başlığındaki sözcüklere göre bir başka klasöre aktarılmasını veya direkt silinmesini sağlayabilirsiniz. Gelişen programlar bu tür maillere bir güvenlik çemberi oluşturacak şekilde yeniden yapılandırılabilmektedir. Örneğin Outlook Express 6.0 da, filtrelenecek posta adreslerini listeyebileceğiniz ve mesajın sizi rahatsız etmesini önliyebileceğiniz bir menü de var. Ama bu tür mailleri yollıyanlar inanın herşeyin üstesinden gelmeyi başarıyorlar ve her seferinde başka bir adres kullanarak bu tür filtrelemeyi de atlatıyorlar.

    Benim size bir başka önerim var. Küçük programcıklar kullanarak maillerinizi önceden kontrol etmeniz. Sadece başlıkları aldığı için hızlı çalışan bu programcıklar yardımı ile de gereksiz gördüğünüz postaları hemen silebilmeniz ve esas programınıza süzülmüş postaları bırakmanız. Aşağıda bu konuda ki program önerimi bulacaksınız.

    İnternet'te alışveriş güvenliği

    İnternet'ten satın alma alışkanlığına birtürlü kavuşamadık. Bunun nedenleri tartışılabilir ama en önemli etkenlerden biri, kredi kartı kullanımının güvenli olduğuna inanmayışımız, bir diğeri de alırken dokunma ihtiyacı duymamız. Dokunma ihtiyacına bir diyeceğim olamaz ama kredi kartı kullanımı konusunda birkaç şeye değinmek istiyorum.

    Yolsuzlukların alıp başını gittiği bir ortamda kuşkulanmak hakkımız ama diğer yandan da internet üzerinde KK kullanımının, diğer alışverişlerde KK kullanmaktan farklı olmadığını da bilmeliyiz. Öncelikle, secure (https://) sitelerden yapılan alışverişlerde şifrelenmiş data gönderimi kullanıldığından, ilgisiz kişilerce numaranın gasbedilmesi büyük ölçüde önleniyor. Yok eğer KK numaramızı verdiğimiz kuruluşa güvenmiyorsak, bunun da restoranda yemek yedikten sonra KK mızı garsona verip yolladıktan sonra gelen fişi imzalamaktan daha az güvenli olduğunu söyleyemeyiz. Nasıl ki art niyetli garson, birkaç tane slip çekebilir, numarayı daha sonra kullanmak üzere saklıyabilirse, sanal dükkanlarda aynı uygulamayı yapabilir. Önemli olan muhatap olduğunuz kuruluşun saygınlığı ve iş ciddiyeti. Herşeye rağmen yapılan bir yolsuzluğun da internet üzerindeki log'lar yardımı ile tespit edilmesi çok daha kolay, oysa garsonu suçlamak için elinizde delil olması çok az bir ihtimal.

    Tüm bunlara karşın, ben genede KK numaramı kimseye vermem diyorsanız, size bankaların çıkardığı sanal kartları kullanmanızı öneririm. Edinilmesi de, kullanması da son derece kolay. İstediğiniz kadar parayı karta aktarıyor, harcamanızı yapıyorsunuz. Daha sonra isterlerse numaranızı kullansınlar, akmayan musluk gibi "tısss" sesiyle karşılaşıyorlar.

    Getirdiği kolaylıklar düşünüldüğünde İnternet biraz güveni hakediyor galiba, sadece muhatabınızı doğru seçmeniz gerekiyor. Ciddi kuruluşlarla yapılacak alışverişlerde korkulacak hiçbir yan yok. Hem bilirmisiniz ki, en ünlü markalı sanal marketimizden yaptığınız alışverişlerde, kapınıza kadar gelen ürünler, marketteki en iyi, en taze ürünler arasından seçilmekte...

     İşe Yarar Kısayollar


    http://tckimlik.nvi.gov.tr
    Eski bir haber ama hala kimlik nosunu öğrenememişler varsa işlerine yarayabilir, bir kenara not etmekte fayda var.

    http://sskapp2.ssk.gov.tr/hizmet/jsp/sicilgir.jsp
    Emekliliğinize ne kadar kaldı merak ediyormusunuz? Öyleyse SSK nın bu çağdaş hizmetinden yararlanmanızı öneririm. Hizmet yıllarınızı detaylı olarak bulmanız mümkün.

    http://www.40derece.com
    Johnnie Walker'ın katkılarıyla hazırlanmış bir online magazin sitesi. Mükemmel dizaynı ile gezenlere zevk veriyor. Mutlaka uğrayın.

    http://www.derkenar.com
    Hızlı gazeteci Necdet Şen'in hazırladığı bir mizah ve kültür sitesi. İlgilenenlere şiddetle önerilir.

     Damak tadınıza uygun kahveler


    MailWasher - v1.32.9 (1.51MB) Free
    http://www.mailwasher.net/download/index.php?ver=13

    İşte size önereceğim bir ön posta kontrol programı. Aylardır bilgisayarımın baş köşesinde duruyor. Dilediğiniz kadar POP3 hesabını kontrol edebiliyorsunuz. Postaların öncelikle başlıklarını aldığı için çok hızlı kontrol olanağı var. Gelen postalara bakıyor, istemedikleriniz siliyor, dilediklerinizi blacklist'e atıyor, en sonunda da esas programınızı çalıştırıp süzülmüş postalarınızı okuyorsunuz. Hatta bazı mailleri Mailwasher la okuyup silmekte en kullanışlı yollardan biri. Deneyin seveceksiniz. Bu arada belirtmem lazım, program bedava:-))

    Resimlerinizi text yada HTML olarak görmek ister misiniz?
    http://www.text-image.com

    Bilgisayarınızdaki dilediğiniz bir resmi seçip, ascii text veya html formatta hazırlanmış çıktıyı görebilir ve save edebilirsiniz. Size kolaylık olsun diye hazırladığım aşağıdaki form yardımıyla deneyebilirsiniz. Hadi gene iyisiniz!...

    -Rastgele -Sırayla
    (1-500) karakter


    Yukarıdaki resim benden
    küçük bir örnek.
    17.04.2002 - ©2002-kmarsiv.com