HiÇBiRYERDE - IN NOWHERE LAND
ABONE FORMU

ABONE OL
ABONELiKTEN AYRIL
HTML TEXT
 SON BASKI
 Ana Sayfa
 Arşivimiz
 Yazarlarımız
 Manilerimiz
 Forum Alanı
 İletişim Platformu
 Sohbet Odası
 E-Kart Servisi
 Sizden Yorumlar
 Medya
 İletişim
 Reklam
 Gizlilik İlkeleri
 Kim Bu Editör?
 SON BASKI
 PDF (~250-300KB)

 Milenyumun Mandalı : Sait Haşmetoğlu

Milenyumun Mandalı

Modelin yararları

i- Moral etkisi

Fiyakalı bir tanımlamayla işi biraz abartmakta sakınca görmezsek, atom çekirdeğinin parçalanmasından yola çıkarak geliştireceğimiz modelin kuantum fiziğinin kamu yönetimi alanındaki uygulaması olduğunu ileri sürebiliriz. Kuantum fiziğinde atomu parçalayan hızlandırılmış elektronlar gibi, kamu yönetiminin kısıtlayıcı ve alıkoyucu kalıplarını etkilerinden kurtulmak üzere, "hızlandırılmış element" görevini üstlenen yeni kamu görevlilerin istihdam edilmeye başlanmasının en belirgin ve en çabuk görülecek yararı kamuoyunun morali üzerinde yapacağı olumlu etkidir.

Girişimciliğin ve yaratıcılığın ön planda olduğu uygulamalara kamu sektöründe sıklıkla rastlandığı söylenemez. Kamu sektöründe işler önceden belirlenmiş kalıplara uygun olarak ve yerleşik hiyerarşik düzen içerisinde belirlenmiş komutlar çerçevesinde görülür. Dolayısıyla bu modelin uygulanmasıyla elde edilecek ilk başarılar kamuoyunda büyük bir ilgi ve sempati yaratacaktır. Özellikle bazı çevrelerde "devlet nerede?" sorularının tekrarlandığı günümüz koşullarında meselelere odaklanmış, mütevazi ve çalışkan, güleryüzlü, dikkatli ve duyarlı genç memurlardan oluşan ekiplerin turizmden sağlığa, eğitimden dış ticarete, savunmadan dış politikaya kadar akla gelebilecek her türlü kamu etkinliğinin yeni oyuncuları olarak sahnede yerlerini alıp medyanın da katkılarıyla birer ikişer kamuoyunun dikkatine yansıyan yaratıcı çalışmalarda bulunmaları büyük memnuniyet yaratabilecektir.

Deprem felaketlerinden sonra afet bölgelerine gönderilen yardım ekipleri gibi geçici ve sınırlı bir görevden ziyade, işin gerçek sahipleri olarak ortaya çıkıp en mükemmeli hedefleyen kalıcı çalışmalar için orada bulunduklarını hem tutumları, hem de yaptıkları işlerle ortaya koyacak bu tür hızlandırılmış element gruplarının yaratacağı hareketlilik kamu kurumlarının diğer çalışanlarını etkileyecek ve onları da geleneksel kalıpların dışındaki iş ve görevlere özendirip teşvik edecektir.

Bir kartopu etkisiyle bir birine eklenip büyüyen küçük başarılar sayesinde de hiç hesapta olmayan yepyeni projelerin, yeni çözüm önerilerini ve yeni uygulamaların devreye girmesi gibi ilave faydalar sağlayabilecektir.

ii- Kamuya güvenin tazelenmesi

Modelin en önemli yararı kamu sektöründe etkinliğin ve verimliliğin simgesi haline gelebilecek parlak başarılar kazanılması halinde ortaya çıkacak; bu sayede kamu yönetiminin toplumun gerisinde kaldığı yönündeki eleştirilerin bertaraf edileceği bir güven ortamı yaratılabilecektir.

iii- Mevcut beşeri kapasiteden yararlanılması

Modelin bir diğer yararı da kamu personelinin o güne kadar kullanılmayan göreceli üstünlüklerinin ortaya çıkartılarak onlardan yararlanılması olanağına kavuşulması olacaktır. Yani yeni elemanlar bulmak yerine mevcut kadroların farklı bir anlayışla istihdam edilmeleri prensibinden hareket edilerek mevcut insan kaynaklarından daha verimli şekilde yararlanma yolları aranacaktır. Bunun için elimizde ayrıntılı bir eylem planı olması gerekli değildir. Değişik bakış açılarının ve farklı tahlillerin bileşimi bize olayların akışı içinde yeni çözümler üretme olanağı sağlayacaktır. Duyarlı ve yaratıcı insanlardan oluşan bir ekibin yetki ve olanaklarla donatılarak sahaya sürülmeleri yeterli bir başlangıç noktası oluşturabilir. Ekibin elemanları gereksinimlerin neler olduğu, ne gibi fırsatlar ve risklerin sözkonusu olduğu, hedefler doğrultusunda kimlerin katkı ve yardımlarından yararlanılabileceği gibi konularda ciddi bir takım çalışması içine girerek potansiyel oyuncular arasında yeni stratejik (amaca hizmet eden) bağlantılar gerçekleştireceklerdir. Bu amaçla çeşitli gruplar, kişiler ve kurumlarla görüşmeler yapacak ve elde edilecek sonuçlara göre eylem planlarının ayrıntıları süreç içerisinde kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

Yukarıda değinilen önemli noktaları biraraya getirmek gerekirse, kamu yönetiminde değişim ve yenilik rüzgarlarına bir kaç pencere açılabilmesi için bilinen iş tanımlı (job oriented), yani belirli bir işin belirli kurallara uygun olarak belirli bir mekanda yapılması şeklindeki istihdam modelinin dışına çıkılmasının zorunlu olduğu söylenebilir. Bilinen kamu görevlilerinden daha iyi ve daha serbest çalışma olanaklarıyla donatılmış, proje tanımlı (project oriented), yani işlerin nasıl daha iyi, daha çabuk ve daha az masrafla yapılabileceğini, kimlerin ve hangi kuruluşların katkılarından yararlanılabileceğini araştıran ve bu amaçla çeşitli taraflar arasında bağlantılar kurarak işleri daha geniş bir organizasyon ağı içinde ve seri bir biçimde yürüten yeni nesil kamu görevlilerine gereksinim vardır.

Nereye varmak istediğimiz konusundaki bu genel çerçeveyi belirledikten sonra deneysel çalışmalarımıza başlayabilir; ilk adım olarak da bu tür görevler için bir prototip yaratmak üzere, kalıpları ve onların kamu görevlileri üzerindeki etkilerini deşifre etmeye koyulabiliriz artık...

Geri - 118 -





Sitemiz ve sanal gazetemiz MS Internet Explorer 4.0+ ve 800x600 Res. için optimize edilmiştir.
Dizayn, programlama, uygulama ve yayınlama: Cem Özbatur