ABONE OL
ABONELiKTEN AYRIL
www.kmarsiv.com
Arşivimiz
Yazarlarımız


Sizden Yorumlar
İletişim
Reklam
Gizlilik İlkeleri
HiÇBiRYERDE - IN NOWHERE LAND

 22 Nisan 2002 - Kahve Molası


Merhaba dostlarım. Hiç tahmin etmediğim bir ilgiyle karşı karşıyayım. Destek veren tüm dostlarıma sonsuz teşekkürler. Hepiniz çok seviyorum. Destek mesajlarından geçtim, yazarlık başvuruları da son hızıyla devam ediyor. Kısa sürede, teknik nedenlerle, herkese olumlu yanıt vermem olanaksız, ama hepinize sıra gelecek merak buyurmayın.

Hafta sonu verdiğimiz molayı siz nasıl değerlendirdiniz bilemem ama ben 23 Nisan şenliklerine takıldım. Bilmem farkında mısınız? Belediyeler şenliklerde birbirleriyle yarış halindeler, bundan da tabi ki çocuklarımız kazançlı çıkıyor. Kadıköy Özgürlük Parkı ziyarete değer köşelerden. Ah bir de havalar iyi olsa... Salı günü, çocuğunuzu, kardeşinizi, yeğeninizi, kuzeninizi, o da yoksa komşunun çocuğunu kapın, doğru şenliklere. Ayrıca yanınızda çocuk olmasa da olur, cıvıl cıvıl küçük şirin şeyleri görünce insan kendisi çocuk oluyor zaten.

23 Nisan nedeniyle bu sayının özel kahvecisi, 11 yaşındaki canım kızım Ece. Onun kısa süre önce kaleme aldığı bir öyküyü sizlerle paylaşmak istiyorum, umarım hoşunuza gider. Bir sonraki sayıda buluşuncaya kadar bulunduğunuz yerden bir adım öne çıkın. Sevgiyle...

Cem Özbatur

 Kahvehane Sahibinden


Kurtlu Mailler

Dostlar, son günlerin revaçta kurtçuğu "W32.Klez.h@mm" yayılmasını hızla sürdürüyor. Buna biraz da bizler önayak oluyoruz. Umursamazlık, kulaklarımızın çın çın ötmesine neden oluyor. Bu kurtçuğun yaptığı bir edepsizlikte, kendini adres listesindeki birinden gönderiliyormuş gibi göstermesi. Yani virüslü bilgisayarda sizin de adresiniz varsa, masum olmanıza rağmen, virüslü mail sizden geliyormuşcasına dağılıyor. Tabi ki günahınız olmamasına rağmen sizin de kulaklarınız çınlıyor. Lütfen virüs koruma programları kullanın. Bugünü atlattınız belki ama yarın ne olacağını kestirmenize imkan yok. Sabah erken kalkanın bir virüs yaratıp dağıttığı ortamda bizlerin daha dikkatli olması gerekiyor. Söz konusu kurtçuğu temizlemek için üretilen tamir aracını aşağıdaki linkten direkt yükleyebilirsiniz. Şüphelendiğiniz arkadaşlarınıza da yollayın, yollayın ki hep beraber çın çınn çalıp söylemeyelim.

http://www.antivirus.com/vinfo/security/fix_worm_klez_3.11.zip

Az önce Beşiktaş'taydım. Otoparktan çıkıp ofise yönelmişken, midemden gelen seslere kulak verip, birşeyler yemek üzere arabayı sıra sıra parketmiş arabaların arasında bir yer bulup bıraktım. 15 dakika sonra döndüğümde arabanın yerinde yeller esiyordu. Çektikleri parka gitmek için taksiye bindim, birden aklıma geldi trafik sigortasının da süresi geçen hafta dolmuştu ve ben hala yenileyememiştim. Önce bir sigorta acentası buldum, sigortayı yeniledim sonrada parka gidip arabayı aldım. 2 kaşarlı tostla bir limonata bana tam 140milyona patladı iyi mi? Kıssadan hisse, aman ha arabayı olur olmaz yerlere bırakmayın birrr, mideniz açlıktan kudursa da gidip kaşarlı tost yemeyin ikiii. Bu arada sigorta poliçenizi de ihmal etmeyin. Varsa bir sorunuz Sigortam.net hizmetinizde.

 Kahvecinin Günlüğü


  • 21.Uluslararası İstanbul Film Festivali sürüyor. Tatilden yararlanıp sinemaya gitmek için ne bekliyorsunuz? Bu filmleri bir daha görme fırsatınız olmayacak, duyduk duymadık demeyin.


  • FİLM MÜZİKLERİ PARTİSİ

    25 Nisan Perşembe akşamı Taxim Shaft’ta gidenler çok güzel bir Film Müzikleri Partisi’ne katılma fırsatı yakalayacaklar. Festival nedeniyle Nisan ayını bol sinemalı geçiren İstanbullular, bu geceyi de tüm zamanların en güzel film müziklerine ayırabilecekler.

    Film müziklerinin yanı sıra sinevizyondan müzik eşliğinde film gösterimi de yapılacak olan geceye katılanlar pek çok hediyeye sahip olma şansını da yakalayacaklar. Yapılacak çekilişte onlarca CD, VCD, film posterleri ve kitap dağıtılacak.

    Partide ayrıca kısa ancak etkileyici bir dans gösterisi yapılacak. Genç dansçılar, lazer toplarıyla yarı illüzyonist bir gösteri sunacaklar.

    Eğer dilerseniz kendi arşivinizden çalınmasını çok istediğiniz soundtrackları yanınızda getirip çaldırabilirsiniz de. Giriş 10 Milyon TL.

    Taxim Shaft: Meşrutiyet Cad. No:81 Galatasaray Tel: 0212-252 53 76


  •  Değişik Kahve Tadı Arayanlara


    Kafeinsiz Kahve

    Decaf veya Kafeinsiz kahve, "kafeini çıkarılmış" kahvedir. Kafeinin bilindiği üzere uyarıcı bir etkisi ve uyku kaçırma gibi bir alışkanlığı var. Kafeini çıkartmak için ise iki yöntem var. Biri "suni yöntem" diğeri "doğal yöntem".

    Kafein ancak özel bir suda eriyen bir madde ve bu özel su, ya yapay yada doğal olarak elde edilir ve kahve bu suyla yıkanır. Gene de yöntem aynı.

    Suni suyun avantajı sadece kafeini çıkarması, başka lezzetlere zarar vermemesidir. Doğal suyun avantajı ise sadece doğal olmasıdır, dezavantajı ise kafein ile birlikte bir çok lezzeti de çıkartıyor olması. Bu lezzetler daha sonra suni olarak tekrar ilave ediliyor! Sonuç aynı, ha ali veli, ha veli ali. Bazıları "madem kahve içeceksiniz, kefeini ile beraber için, özelliği odur." diyebilirler. Ama, kalp rahatsızlığı olanların, hamilelik döneminde olan veya uyumadan önce kahve içmek isteyenler için de vazgeçilmez bir alternatif kafeinsiz kahve.

     Günün Kahvecisi : ECE, İstanbul


    Babamın Sandığının Sırrı

    Elinde bir sandıkla babam içeri girdi. Yorgun görünüyordu, ama gözleri parlıyordu.

    Sandığın çevresine toplandık. Saygıyla bekliyoruz. Sesimizi çıkarırsak, sihir bozulur gibi geliyor bize. Babamızı en çok sevindiren, çocukluğunda çok istediği bisikleti unutturan sırrı şimdi öğreneceğimizi biliyoruz.

    O akşam, yemeği çıtır çıtır yanan sobanın yanında yer sofrasında yedik. Yere serili kareli örtü kaldırılmadı. Genelde her akşam böyle yapılırdı. Babam bisikletini getirdi. Getirmeden önce annemin verdiği bezle çamurlu lastiklerini sildi. Tamir kutusu da getirildi. Şimdi herşey tamamdı. Radyoda şarkılar bulundu. Sobaya birkaç odun daha atıldı. Gaz lambasının ışığı biraz daha açıldı.

    Bisikletin önce dış lastikleri söküldü. Sonra patlak iç lastikleri çıkarıldı. Biz üç kardeş, babamın tam karşısında dikkatini dağıtmadan elinin her hareketini izliyoruz. Babam bundan çok mutlu ama aldırmaz görünüyor. Bu akşam masal yok... Babamın işe gidip geldiği bisiklet tamir olacak. Sıcak sobanın yanında olmaktan mı yoksa işinin zorluğundan mı bilinmez, babamın siyah kıvırcık saçlarından aşağı terler süzülüyor. Babama bir mendil getiriyorum. "Sağol evladım" diyor babam.

    Ertesi günün akşamı babam dün geceden tamiri bitmiş ve o en sevdiği bisikletiyle gelmiyor eve. Elinde bir sandık. "Anamın evinden getirdim" diyor. Ve başlıyor söze:
    - Bizim zamanımızda bisiklet mi vardı? vardı, vardı ama parası olan alırdı. O zamanlar herkesin almaya gücünün yettiği ve onu almak için mal zenginliğinin değil gönül zenginliği gereken tek bir şey vardı, o da bu sandığın içinde.

    Hepimizin içinde bir tahmin vardı. Ben bir ara içimden "Sevgi" diye geçirdim ama daha sonra daha iyi düşündüğümde bizim gibi parada gözü olmayan insanların sevgisi o sandığın içine sığmazdı. Daha sonra babam;
    - Hepinizin içinde birkaç tahmin var. Sizlere biraz yardımcı olayım. Bu sandığın içinde herşey var. Bisikletler, bilgisayarlar, oyuncaklar...

    Babam hepimizin içindeki merakı anlamıştı sanki. Ve bizlere sandığın içindekini söyledi. Sandığın içinde kitap denilen kutsal bir varlık vardı. Ve babama bütün hayallerini unutturan da buydu.

    Ben şu anda tüm çocukların hayallerini gerçekleştirmek için yazar oldum. İmkansız olan hiçbir şey yoktur. Okurken hayal edin.

    Ece Özbatur, 31.03.2002

     Misafir Odası : Tanju Akdeniz


    Seçenekler ve Seçimler

    Yok. Yok. Erken seçimden falan söz etmeyeceğim. Seçenlerin seçmesini bilmemesi durumunda seçimin de bir anlamı kalmıyor.

    Seçmesini bilmek gerekir görüşüne kimsenin bir itirazı yoktur sanırım. Peki nasıl bilinir seçim? Soyle alırsın eline bir tartarsın, kripton gezegeninden gelmenin verdiği güçlerle bakarsın içine, güzelse alırsın...

    Rasyonel seçimler anlaşılması daha kolay gibidir. Alternatifleri serersin önüne, bir eline de ölçütleri alırsın. Bundan sonrası çocuk oyuncağı. Ölçütlerine en yakın alternatifin üzerine koyarsın çarpıyı. İşte bu kadar basit.

    Keşke her seçim bu kadar basit olabilse. O zaman bu yazıyı yazmaya bile gerek kalmazdı. İlkokul üçüncü sınıfa bir 'seçim' ünitesi koyar, kökünden hallerdik bu meseleyi.

    Seçimin başka boyutları da olmalı ki, bu konu hala gündemimizde.

    Karpuz seçerken neler yaptığımıza bir daha bakalım. Diyelim ki seçtik birini. Ya kabak çıkarsa? Sekiz kilo karpuzu eve kadar taşı, sonra da çöpe. Giden sadece para değil. Hayaller de gitti çöpe. Yol boyunca neler düşlemiştik halbuki...

    Mutfak tezgahının üzerinde daha bıçağı değdirir değdirmez kütürdeyerek yarılacaktı. Zümrüt yeşilinin arasından ne güzel görünür nar kırmızısının üzerindeki siyah çekirdekler. Buz gibi karpuz dilimlerinin gidereceği susuzluğumuzu unutturacaktı dirseğimize doğru ilerleyen suyu. Karışacaktı dudak kıvrımlarımızdan süzülen damlalara dilimizin, dudağımız kamaşması.

    İşte bundandır kararsızlığımız. Seçemeyiz bir türlü, onca karpuzun içinden hayallerimizi gerçekleştirecek olanı.

    Zordur seçmek bir tanesini. Ve daha zordur vazgeçmek yüzlercesinden...

    Çağırırız karpuzcuyu:

    - Seç bakalım şurdan bir tane. Kabak çıkarsa gelir kafana atarım ona göre.

    Ne kolaydır seçmekten vazgeçmek. Ne kolaydır kendi seçimlerimizin kabahatini başkasına yüklemek. Ne kolaydır suçlamak. Başkalarına terk ettiğimiz seçimlerin sorumluluğundan kaçmak ne kolaydır... Ne dersiniz? Sizce de öyle mi?

    Kalın sağlıcakla.
    Tanju Akdeniz

     İşe Yarar Kısayollar


    http://www.kanbankasi.gen.tr
    Teknolojinin nimetlerini insani yarar gözeterek kullanmanın en güzel örneklerinden biri. Acil kan duyurularını yapabileceğiniz, en bulunmaz sanılan kan gruplarına ulaşabileceğiniz bir site. Önce bir bakın sonra başınız sıkıştığında, umarım hiç ihtiyacınız olmaz, kullanırsınız.

    http://www.yaprakduyal.org
    Yıllar önce mezun olduğum Bornova Anadolu Lisesinin şimdiki öğrencilerinden Sevgili Yaprak'ın, kahramanlık öyküsünü okumak, hor gördüğümüz yaşama asılmanın ne demek olduğunu anlamak istiyorsanız, tıklayın.

    http://www.animationfactory.com
    Incredimail diye bir mail programı bu aralar çok revaçta. Hareketli ve sesli mailler gönderebildiğiniz bu programda kullanılmak üzere zevkinize uygun her konuda animasyon resimler bulabileceğiniz bir site. Gezinin seveceksiniz.

    http://www.langtolang.com/
    Türkçe de dahil olmak üzere, birçok dil arasında tercüme yapan bir sözlük sitesi. Geniş bir veritabanları var. İşinize yarayabilir, bir kenarda bulunsun.

     Damak tadınıza uygun kahveler


    2Flyer Screensaver Builder v2.0 [1.4M] W9x/2k/XP Shareware
    http://www.2flyer.com/download/fsaver.zip

    Geçen sayıda ki ekran koruyucu programı ilgi görünce, size bir tane daha önereyim istedim. Bu daha da profesyonel bir program. Bilgisayarınızda ki her türlü multimedia dökümanını kullanarak kendinize has ekran koruyucular yaratmanız mümkün. Ekran koruyucuyu yarattıktan sonra başkalarıyla da paylaşma olanağınız var. Deneyin bakalım beğenecek misiniz? Program 60 günlük deneme sürümü. Dilerseniz daha sonra register oluyorsunuz.

    Dave's Quick Search v2.4.5 [176k] W9x/2k/XP FREE
    http://notesbydave.com/toolbar/dqsd.exe

    Arama motorlarının en yaygınlarından Google için yapılmış ve başlatma çubuğunuzun üstüne yerleşen kullanışlı bir arama, bulma yardımcısı. Aradığınız kelimeyi yazıyor "Enter" tuşuna basıyorsunuz. Sonuçlar açılan tarayıcı sayfasında karşınızda. İnternette dolaşmayı kolaylaştırmanın ufak ama kullanışlı araçlarından biri.
    http://www.kmarsiv.com/sayilar/20020422.html 22 Nisan 2002 - ©2002-kmarsiv.com